وسایل ایمنی کار در ارتفاع
• كمربندهای ايمنی (Safety Belts) :كمربندهای ايمنی از جمله تجهيزات بسيار متداول و ساده جهت پيشگيری از سقوط (نه محافظت در برابر سقوط) به شمار می روند. اين لوازم به دليل محدود بودن محل اتصال به ناحيه كمر و احتمال وارد آمدن فشارهای شديد به كمر در انتهای مسير سقوط از ارتفاع و در نتيجه احتمال ايجاد آسيب به ستون فقرات، از جمله تجهيزات پيشگيری از سقوط محسوب می شوند. کمربندهای ایمنی بایستی حداقل ۱۰ برابر وزن استفاده کننده را تحمل نماید.
• يراقهای ايمنی (Safety Harness) :یراق (هارنس) های ايمنی فشارهای وارده در حين سقوط را علاوه بر كمر به تنه و شانه ها و در برخی از انواع به سينه و رانها نيز توزيع می كنند لذا از ايمنی بالاتری نسبت به كمربندهای ايمنی برخوردارند.نیروی مقاومت یراق های ایمنی حدود ۳۵ برابر وزن بدن کاربران تعیین شده است.
• لنيارد (Lanyard) :لنیاردها طنابهای کوتاه و قابل انعطافی هستند که به یراق ها / کمربندهای ایمنی متصل می شوند و قادرند انرژی ناشی از سقوط را در انتهای مسیر سقوط جذب کرده و در نتیجه ضربه وارده به فرد را کمتر کنند. لنیارد بایستی مجهز به ضربه گیر (Shock Absorber) باشد تا ضربه (شوک) کمتری در انتهای مسیر سقوط به لنیارد و فرد وارد شود. نبود ضربه گیر می تواند منجر به پاره شدن لنیارد در زمان سقوط شود.هر یک از یراقهای ایمنی بایستی مجهز به دو لنیارد مستقل دارای ضربه گیر باشند. دوبل بودن لنیارد در موقع جابجا شدن فرد در ارتفاع اجزا می دهد فرد یکی از لنیاردها را باز نموده و به محل جدید متصل نماید در حالیکه لنیارد دوم هنوز متصل می باشد ریسک ناشی از سقوط را کاهش می دهد.
• سخت افزار یا قسمتهای فلزی (Hard Ware) :کلیه قسمتهای فلزی وسایل حفاظت در برابر سقوط باید فاقد هر گونه تیزی و قسمتهای برنده باشند و توانایی مقاومت حداقل ۴۰۰۰ پوند (۱۸۱۵ کیلوگرم) را دارا باشند.این قسمتها D شکل هستند و روی کمربند ایمنی، یراق ها و قلابهای فنری لنیارد می باشند.• گیره ها (Grabbing Device) :گیره (گرابینگ) ها لنیارد یا کمربند ایمنی را به طناب نجات متصل می نمایند.گرابینگ ها اغلب آزاد بوده و قابلیت حرکت در امتداد طناب نجات را دارند ولی در موقع سقوط و یا در اثر حرکت ناگهانی فرد، گرابینگ بر روی طناب نجات قفل شده و حرکت متوقف می گردد.
• طناب نجات (Life Line) :طناب نجات، طنابی است که در یک نقطه مهار (لنگر) لنیارد یا کمربند ایمنی به آن متصل می گردد. این طناب جهت حرکت در یک امتداد بطور افقی یا عمودی بسته و ثابت می شوند.نقطه مهار و طناب نجات باید قابلیت مهار یک بار ثابت ۵۴۰۰ پوندی (۲۴۵۰ کیلو گرم) را داشته باشد.
• متوقف کننده سقوط (Fall Arrest) :تجهیزات متوقف کننده سقوط بهمراه یک لنیارد یک نیروی شتاب منفی کنترل شده برای فرد در حال توقف ایجاد می کنند. این وسایل برای سقوط های آزاد طولانی و جاهایی که لنیاردها نمی توانند خاصیت الاستیک داشته باشند، استفاده می شود.
• سیستم های ایمنی صعود (Climbing Safety Systems) :افرادیکه از نردبان های ثابت، دکل ها و تیرها بالا می روند جهت پیشگیری از سقوط نیاز به تجهیزات خاصی دارند. سیستم های ایمنی صعود به طور موقت یا دائم به نقاط ثابت نردبان ها، دکل ها و ... متصل می شود. یک کمربند ایمنی یا یراق به سیستم های ایمنی صعود متصل می شود. در صورت سقوط فرد این سیستم قفل شده و حرکت فرد را متوقف می نماید.
• شبكهها (تورهاي) ايمني (Safety Nets) :این تجهیزات بعلت اینکه توسط کارگران پوشیده نمی شود جزء لوازم حفاظت فردی محسوب نمی شود. اما در هر صورت تورهای ایمنی جهت پیشگیری از سقوط افرادی که در پروژه های احداث مشغول به کار هستند اهمیت بسیار زیادی دارند.لازم به ذکر است تورهای ایمنی جایگزین طناب نجات و تجهیزات مربوط به پیشگیری از سقوط نمی باشند.
• کلاه مخصوص کار در ارتفاع : در زمان کار در ارتفاع در سه حالت سر ممکن است آسیب ببیند اول بعلت سقوط اجسام از ارتفاع بالاتر، دوم برخورد سر با اشیاء ثابت موجود در مسیر و سوم برخورد سر با اشیاء پس از سقوط از ارتفاع با هارنس بعلت ایجاد حرکت پاندولی، لذا استفاده از کلاه مخصوص کار در ارتفاع و یا کلاه ایمنی بند دار الزامی می باشد.
نگارش و انتشار توسط تیم ایمن صنعت نوین - © استفاده از مطالب سایت تنها با درج لینک مستقیم به آن مطلب مجاز است.